Eieren bevatten massa’s voedingsstoffen- op voorwaarde dat ze gelegd zijn door een kip die ook echt kip mag zijn. Met andere woorden: een kip die vrij mag rondlopen en op zoek gaan naar insecten en wormen.
Hun eitjes bevatten waardevolle vetten – zoals Omega 3-vetzuren en gezonde verzadigde vetten. Die zijn essentieel voor de aanmaak van cholesterol, die de grondstof vormt voor de synthese van lipide (“vette”) hormonen zoals oestrogeen, progesteron, testosteron en andere. Die hormonen zijn niet alleen belangrijk voor het voortplantingsstelsel, maar hebben ook impact op onder andere onze stemming, energieniveau en metabolisme.
Biologische eieren bevatten een schat aan voedingswaarde: de choline in de eidooier is een essentiële voedingsstof die cruciaal is voor verschillende lichaamsfuncties. Choline is de basisstof voor de doorlaatbaarheid en functie van het celmembraan, voor de productie van neurotransmitters (de boodschappers van het zenuwstelsel) en voor het vetmetabolisme van de lever. Zo ondersteunt choline de leverfunctie en
werkt het preventief tegen leververvetting. Tijdens de zwangerschap zorgt choline voor een goede ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel van de foetus.
Naast de dooier is eiwit dé bouwstof van het lichaam- de grondstof voor de aanmaak en het herstel van weefsels zoals spieren, botten, huid, haar, nagels. Daarnaast vormen eiwitten de basis voor de aanmaak van enzymen en hormonen. Het eiwit van een kippenei heeft een hoge biologische waarde, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die het lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken.
Bovendien zorgen eiwitten (proteïnen) voor verzadiging, dus goed in te zetten bij gewichtsbeheersing en om de stofwisseling te bevorderen.
Naast choline en eiwitten, zijn eieren een bron van vitamine A, D en E, bevatten ze mineralen en antioxidanten.
Door de voorkeur te geven aan eieren van bij de boer of biologische eieren, vermijd je de nadelen van eieren afkomstig van kippen uit legbatterijen, die vaak preventief worden behandeld met antibiotica en hormonale preparaten voor een hogere productie.
Hoe puurder, hoe beter: pure chocolade van minstens 72% cacao bevat al heel wat minder suikers dan melkchocolade. Bovendien is cacao van nature rijk aan magnesium. Puur, ongezoet cacaopoeder, cacaonibs en pure chocolade met een hoog cacaogehalte bevatten meer magnesium dan bewerkte chocoladeproducten met toegevoegde suikers.
Bovendien is cacao rijk aan antioxidanten: flavonoïden, polyfenolen en catechines helpen om het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen, die schadelijk zijn voor onze cellen en zorgen voor snellere veroudering.
En mocht je nog twijfelen om zondag dat extra pure paaseitje bij de koffie te nemen: cacao bevat tryptofaan, het aminozuur dat de voorloper is van serotonine, ook bekend als “het gelukshormoon”. Serotonine is een natuurlijke pijnstiller en rustbrenger, en een tekort kan leiden tot neerslachtigheid en angst, maar heeft ook impact op de werking van je darmen.
Eitjes dus, van de kip of in chocolade: laat ze smaken!